Hvem er Julemanden?

Hvem er Julemanden og hvor kommer han fra?

Julemanden har ikke altid set ud som han gør i dag. Han har haft mange forskellige former og ser stadigt forskellig ud fra land til land. Den Julemand, som vi dog alle kender i dag har røde bukser og en rød frakke på. Ligeledes har han en flot rød nissehue. Støvler og bælte variere fra sort til brun. Mange af de juletraditioner, som vi igennem årene har adopteret kommer naturligvis fra Tyskland og USA.

Dog må vi jo nok sige at den der har givet Julemanden den så dejlige venlighed er St. Nikolai fra Myra (nu i Tyrkiet). Han var biskob i det fjerde århundrede. Da han levede gjorde han meget for børn og folk i nød. Velkendt for både sin venlighed og sin gavmildhed vidt og bredt.

En af de kendteste historier om St. Nikolai illlustrere tydeligt, hvad vi forbinder med julen – at give til andre, der har mindre end os selv – og at hænge en strømpe ved karminen.

Ifølge legenden var der tre unge italienske piger, hvis familie havde det svært økonomisk. Fordi faderen ikke havde råd til at give sine døtre medgift, tænkte han på at sælge den ene for at få nok medgift til de to andre piger. Da St. Nikolai hørte om familiens tragedie, kom han en sen nat til deres hjem og kastede, uden at nogen vidste det var ham, tre poser med guld ned igennem skorstenen. Som ved et mirakle faldt der en pose i hver af deres strømper, som hang ved karminen for at tøre. På grund af hans gavmildhed og gode hjerte var det nu muligt for de tre piger at blive gift.

Der er flere variationer på denne legende, men den eneste rigtige forskel er at i de andre kommer han natten før hver af pigerne skulle giftes og smed en pose fyldt med guld igennem et åbent vindue og ned i strømpen.

Mange forskellige grupper folk har St. Nikolai, som skytshelgen. Børn, sømænd, og sågar tyve beder til St. Nikolai om hjælp og beskyttelse. Selv store lande, som Rusland og Grækenland har ligefrem adopteret ham, ligesom studenter og pantelånere.

St. Nikolai døde den 6. December og det blev før i tiden fejret med en stor fest, som efterhånden kom til at markere begyndelsen på middelaldertidens julefestiviter. Det er her vi først finder traditionen med at børn stiller mad ud til ham og hans heste. Nøste morgen ville de så opdage at deres gaver var blevet byttet ud med slik og legetøj.

Efter Reformationen i det 16. århundrede blev det forbudt at feste for de katolske helgener. Der var dog det problem at folk på nuværende tidspunkt var blevet vant til at give gaver og holde jul. Derfor slog man i mange lande St. Nikolai’s dag sammen med jule festiviteterne og selv om at gave givningen nu betød noget helt andet, kan vi stadigt takke St. Nikolai for at det startede.

I forskellige lande har Julemanden forskellige navne. I USA hedder han Santa Claus, i England Father Christmas, i Tyskland Weihnachtsmann, i Frankrig er han kendt som Pèrè Noël og naturligvis hedder han Jultomten i Sverige.

De mange immigranter der flyttede til Den Nye Verden, som USA blev kaldt, bragt deres mange forskellige traditioner og festiviteter med sig. Fra Skandinavien kom nisserne der bragte gaver, fra tyskerne kom juletræet med al dets dekorationer og irene bragte den gamle galiske tradition med at sætte lys i vinduet.
I 1600 tallet introducerede hollænderene deres Sinterklaas, som Julemanden hedder på hollandsk, til Amerika. Da de engelsk talende kolonister, især børnene, udtalte Sinterklaas, blev ordet fordrejet og kom til at lyde som Santy Claus, som naturligvis senere blev til Santa Claus.

I 1808 opfandt den amerikanske forfatter en ny version af den gamle St. Nikolai. Denne Julemanden fløj henover trætoppene i en vogn trukket af heste og kastede gaver ned igennem skorstenene til sine favorit børn. En anden betydningsfuld forfatter for Julemanden var Irving, som beskrev ham, som en glad hollænder, som røg en lang merskumspibe.

Nok den mest betydningsfulde forfatter for Julemanden var Dr. Clement Clarke Moore,’s “A Visit from St. Nicholas,” eller bedre kendt som “The Night Before Christmas.” Han gav Julemanden sine rensdyr or fortalte os hvordan den moderne Julemand så ud. En lille rund mave, der gyngede når han lo, ligesom gelé.
Indtil dette tidspunkt havde Julemanden haft forskellige kostumer. Det var en tysk immigrant, Thomas Nast, der i 1863, gav os det endelige billede af Julemanden, som vi kender ham i dag.

Da Nast blev bedt om at illustrere Moore’s digt til en børne bog, gav han Juleanden en blødere og venligere Julemand, der dog stadigt var en ældre herre. Det vigtigste er dog at Nast lod os vide, at Julemanden bor på Nordpolen. Han tegnede i 23 år for Harpers Weekly Julemanden.

Haddon Sundblom lagde mange af de sidste detaljer til, da han designede reklameskilte for Coca-cola firmaet. Han blev til den venligste Julemand, der nogensinde har eksisteret.

Julemanden er nu blevet til en sammensmeltning af mange forskellige kulturer og traditioner. Han er blevet den elskende og humørfydte bedstefar, som bringer glæde til hele Verden.