HANNAH BJARNHOF PETERS JUL 1955 | Julemandens Blog
HANNAH BJARNHOF PETERS JUL 1955

HANNAH BJARNHOF PETERS JUL 1955

Julemanden og venner spiller
Jul i Matador

Hannah Bjarnhof læser Peters Jul i 1955.

Julefortællingen Peters Jul er en samling af digte omhandlende dansk jul i slutningen af 1800-tallet.

Versene er velkendte, og allermest de første strofer af “Før Julen”:

Jeg glæder mig i denne tid;
nu falder julesneen hvid,
så ved jeg julen kommer

Min Far hver dag i byen går
og når han kommer hjem, jeg står
og ser hans store lommer.

Den blev udgivet første gang i december 1866. Historien er af Johan Krohn med delvis håndkolorerede tegninger af Otto Haslund og forfatterens bror Pietro Krohn. Bogen er på “ret heldige” vers. I 1870 udkom den alene med Pietro Krohns tegninger, og udgaven fra 1889 var den første farvetrykte med tegningerne bearbejdede af Frants Henningensen. Den tredje illustrator af Peters Jul er Herluf Jensenius’, hvis udgave kom på Gyldendal i 1947.

For mange er Peters Jul indbegrebet af dansk hyggelig jul. Historien følger drengen Peter fra et velstillet hjem hele vejen gennem optakten til julen, over juleaften, nytårsaften og helt til hellig tre konger, hvor julen er endegyldigt ovre, og det gamle visne juletræ køres væk.

I historien er der kræmmerhus og julegås, juletræ og hemmelige julegavepuslerier, levende lys, sne og en rigtig julemand, der sørger for at bringe julen til alle hjem med artige børn. En familie der hygger for hinanden og en gammel bedstemor, der kommer på besøg og fortæller spændende historier. Jo, der er ægte, gammeldags julehygge hele vejen igennem bogen.

I 1961 skrev Habakuk en gennemført satirisk parodi på Peters Jul.

Bogen er i 2006 blevet filmatiseret af Jeppe Søe og udgivet på DVD med blandt andre Grethe Sønck og Peter Belli som fortællere. Filmen er optaget i Ribe, Danmarks ældste by, på museet Quedens Gaard, der er autentisk for perioden. Et af Johan Krohns børnebørn er med på filmens bonusspor med samtidshistorier om brødrene Krohn og deres jul i familien.
Via Wikipedia

Julemanden og venner spiller
Jul i Matador